Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podaci DZS-a

Otkrivene prehrambene navike Hrvata: Pogledajte koliko trošimo na hranu, ali i koje meso najviše jedemo

Aktualno Galerija Rad trgovina i šoping-centara Rad trgovina i šoping-centara Foto: Getty Images Potrošnja; ilustracija - 2 Potrošnja; ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Potrošnja; ilustracija - 3 Potrošnja; ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Potrošnja; ilustracija - 4 Potrošnja; ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Potrošnja; ilustracija - 1 Galerija 1/5 >>
Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je anketu o potrošnji koja pokazuje neke prehrambene navike hrvatskih građana. Najviše se jedu svinjetina i piletina, voli se kava, a uz sve voće koje raste u Hrvatskoj najviše se kupuju banane. Još detalja donosi reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš.

Uoči prvog svibnja mnogi će u nabavu mesa za roštilj i sasvim sigurno posegnut će za svinjetinom ili piletinom. To je meso koje Hrvati najviše jedu.

Novoobjavljena anketa Državnog zavoda za statistiku (DZS) o potrošnji tijekom 2022. godine osim što pokazuje da je sve skupo, otkrila je i neke prehrambene navike.

Pročitajte i ovo Kiša u Splitu, ilustracija Vremenska prognoza Polako pripremajte kišobrane: Meterolog otkriva kakvo nas vrijeme čeka na početku novog tjedna

Za 14.667 eura može se dobiti pet godina star obiteljski automobil. No to je zapravo i iznos koji prosječno tročlano kućanstvo troši na godinu na svoje dnevne izdatke.

Prijevoz, stanovanje, namještaj, odjeća i obuća, zdravstvo, sve je poskupjelo, a i prije inflacije, prema posljednjim podacima DZS-a, najviše se u Hrvatskoj trošilo na hranu - 27 posto ili 4000 eura na godinu.

Koliko troši na hranu, otkrio je Zvonimir iz Zagreba. "Nas je četvero, trošimo oko 500 do 600 eura", rekao je i dodao: "Puno je to."

"Kupujemo neke možda kvalitetne stvari s obzirom i na dijete. Pazimo da je organski proizvod, da je malo bolja kvaliteta od onog što je možda najjeftinije, i popne se to i iznad prosjeka", kazao je Damjan.

Pročitajte i ovo Suhi Potok - 3 Priča rubrike Poziv Luka je ilegalno izgrađena, institucije sve znaju, a investitor napao ekipu Dnevnika Nove TV pa joj ponudio brod: "Sram vas bilo! Kakvi ste vi ljudi?"

Najmanje jedemo ribu

Anketa je otkrila i mnogo zanimljivosti o prehrambenim navikama hrvatskih građana.

Najviše se jede kruh. Kućanstvo kupuje 44 kilograma na godinu. Pojest će i 134 jaja i popiti 54 litre mlijeka.

Od mesa najviše se jede svinjetina pa piletina - 17 odnosno 16 kilograma na godinu. Toliko će se pojesti i raznih salama, hrenovki i kobasica, dok će prosječno kućanstvo pojesti manje od pet kilograma ribe godišnje.

Pročitajte i ovo Stari vojnici - 3 Problem dezerterstva Ukrajina ima jednu od najstarijih vojski u modernoj povijesti: Stariji stali na prvu crtu kako bi zaštitili svoje sinove

"Tužno za državu koja ima more, koja ima to bogatstvo. Trebalo bi biti obrnuto", smatra Siniša.

Neki su se da bi uštedjeli odrekli drugih užitaka. "Već dugo piletinu samo zato što mi je ovo ostalo sve skupo", kazala je Tanja.

Najviše kupujemo jednu vrstu voća

Prosječno kućanstvo popije u prosjeku nešto manje od dvije boce žestokog pića, 17 litara piva i osam litara vina. Zna se da su hrvatski građani i velike kavopije, a pokazuje to i potrošačka anketa, godišnje će se kupiti gotovo četiri kilograma kave.

Voli se i slatko, na godinu se troši oko sedam kilograma šećera i pet kilograma čokolade, no s druge strane kupit će se tek jedna tegla meda.

Pročitajte i ovo Marijan Pavliček - 1 Stigle reakcije Priča oko Hrvatskih suverenista sve se više zapetljava, Mostovci poslali poruku Vučemilović: "Lako je provjerljivo"

Što se tiče zdravih navika, dobar je pokazatelj da hrvatski građani godišnje pojedu oko 86 kilograma povrća. Loše je da gotovo 40 posto toga otpada na krumpir, pohvalno da 20-ak posto odlazi na povrće od kojeg bi mogli skuhati juhu, a u zemlji jabuka, mandarina, lubenica, grožđa, najviše se kupuju banane.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene